ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Ημερομηνία: 25/09/2024

«Κατά προτεραιότητα εφαρμογή καινοτομιών κατά κανόνα μη τεχνολογικών από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της περιφερειακής διάστασης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης»

Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει καινοτομικές παρεμβάσεις για αναδιοργάνωση των παραγωγικών ή/και διοικητικών λειτουργιών των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, όπως τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας (γραμμές παραγωγής, αναδιοργάνωση του συστήματος πωλήσεων ή/και της εσωτερικής λειτουργίας των επιχειρήσεων με τροποποίηση του οργανογράμματος και των διαδικασιών λειτουργίας της επιχείρησης σε όλες τις οργανικές μονάδες της).

Η Δημόσια Δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 7.000.000€ με δυνατότητα υπερδέσμευσης 200% και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.

Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο  70% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Επιλέξιμες Δαπάνες

  1. Δαπάνες Προσωπικού 
  2. Δαπάνες Εξοπλισμού, Μεταφορικών Μέσων & Οργάνων 
  3. Δαπάνες για κτήρια, γήπεδα, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο 
  4. Δαπάνες για Παροχή Υπηρεσιών 
  5. Δαπάνες Λογισμικού 
  6. Έμμεσες Δαπάνες

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της Δράσης

Δικαιούχοι
Η δράση απευθύνεται σε ΜμΕ οι οποίες θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να έχουν κλείσει τουλάχιστον δύο (2) πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις (2022-2023). 
  • Η επιχείρηση να έχει μια (1) τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας. 
  • Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να αφορά σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ. 
  • Να επιτυγχάνει καινοτομία όπως μείωση κόστους επιχείρησης, αύξηση πωλήσεων, βελτίωση σχέσεων με πελάτες, ενίσχυση θέση της επιχείρησης
  • Το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (2022-2023). 
  • Να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 30 % του Συνολικού Προϋπολογισμού. 
  • Να λειτουργούν νόμιμα διαθέτοντας το κατάλληλο έγγραφο αδειοδότησης
  • Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. ΕΕ 2831/2023 (De Minimis) (OJ EL L 15.12.2023) στον οποίο στηρίζεται η Δράση. 
  • Να δεσμευτούν ότι μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης και ανάλογα με το είδος και τη φύση της προτεινόμενης Πράξης, θα μεριμνήσουν για τις κατάλληλες παρεμβάσεις έτσι ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ) στις κτιριακές υποδομές, στις υπηρεσίες και στα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα.

Προϋπολογισμός και Διάρκεια Έργων

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων είναι στις 25/09/2024 και ώρα 13:00 μ.μ. και η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων είναι στις 05/12/2024 και ώρα 15:00 μ.μ. 

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 60.000€ έως και 400.000€.

Το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου να μην υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022-2023) και να είναι μεγαλύτερο από το κατώτατο όριο όπως αυτό ορίζεται στην Πρόσκληση της Δράσης.

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εικοσιτέσσερις (24) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.

Υποβολή και Αξιολόγηση αιτήσεων Χρηματοδότησης

Η αξιολόγηση είναι συγκριτική και πραγματοποιείται για το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα.
Αιτήσεις χρηματοδότησης με συνολική βαθμολογία μικρότερη του 50 δεν δύναται να υποβληθούν. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ